Werkwijze en materialen

Materiaal:

Voor het maken van een meubel kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt. Ook in afwerking zijn er vele mogelijkheden. Materialen zijn globaal te verdelen in twee categorie├źn:

Massief hout:

Massief hout blijft een fascinerend materiaal vol leven en karakter. Een meubel van massief hout kan gemaakt worden van vele houtsoorten, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. In de ontwerpfase kan ik u daarin adviseren. Veel gebruikte soorten zijn Eiken, Beuken, Kersen, Essen, Mahonie en Grenen. Het kleurenpalet van hout loopt van zwart tot wit met alles daartussen zoals paars en rood. Door hout te beitsen wordt vrijwel elke kleur mogelijk, de tekening van het hout blijft hierbij zichtbaar. In de meeste gevallen wordt massief hout afwerkt met olie of blanke lak.

Plaatmateriaal:

Plaatmateriaal bestaat uit veel verschillende soorten materialen. MDF, multiplex en spaanplaat worden het meest toegepast. MDF is een vlak en stabiel materiaal dat zich zeer goed laat aflakken, het is echter niet zo sterk. Multiplex is veel sterker maar is minder stabiel en is meer geschikt voor zwaardere constructies. Spaanplaat kom je veel tegen voorzien van melamine, een dunne laag kunststof, en is een goedkoop materiaal geschikt voor bv. het binnenwerk van kasten. Plaatmateriaal is goed te beplakken met HPL (kunststof) of fineer. Fineer is dun geschild echt hout dat vaak in combinatie met massief hout wordt gebruikt. Plaatmateriaal, en dan vooral MDF, is goed te lakken of te spuiten. Deze materialen zijn in alle mogelijke manieren af te werken. Eventueel in combinatie met HI-Macs, natuursteen, glas, RVS of vele andere mogelijkheden.